Tijd voor de 
culinaire barbecue

Geplaatst op: 26 mei 2016 - Reageren?

Met al enkele mooie lenteweekenden achter de rug, is het barbecueseizoen inmiddels volop aan de gang. Barbecueën maakt van ieder eetmoment een feestje. En het mooie is dat er steeds meer mogelijk is en dat er steeds meer wordt gevarieerd. De tijd dat we alleen maar hamburgers en shaslicks op de grill bereidden is allang voorbij. De culinaire barbecue wint enorm aan populariteit.

Een van de meest authentieke manieren om gerechten te bereiden is roken. Roken zorgt ervoor dat vlees of vis langzaam gaart bij lage temperaturen. Daarnaast geeft het ook nog eens een verfijnde rooksmaak mee aan het gerecht. Net zoals met marinades kunt u ook verschillende soorten hout gebruiken om verschillende smaken te creëren. U voegt op deze manier een hele nieuwe smaaksensatie toe aan uw gerecht. Het is steeds meer gemeengoed aan het worden in barbecueland. Roken op de barbecue is eenvoudiger dan u misschien denkt. U laat eerst het rookhout minimaal één tot twee uur in water weken zodat de snippers niet verbranden in het vuur en vervolgens legt u het hout direct op de briketten of in een speciale Smoker box. Vervolgens wacht u ongeveer twintig minuten totdat de houtsnippers beginnen te roken. Hoe langer u het vlees laat roken, hoe smakelijker en kleuriger het gerecht wordt. Er zijn verschillende accessoires en producten die het roken makkelijk maken.

We consumeren steeds minder vlees en gaan daarvoor op zoek naar smakelijke alternatieven. In de barbecue wereld is dit niet anders. Waar barbecueën ooit vooral om hamburgers en spareribs draaide, wordt er tegenwoordig veel meer op het vuur gelegd. Een goed alternatief voor vlees is natuurlijk vis. Het is lekker en gezond en ligt niet zo zwaar op de maag als vlees. Wanneer u kiest voor vis dan is het belangrijk om goed te kijken naar de stevigheid van de vis. Vissen als tilapia of schol lenen zich minder goed voor open vuur, omdat ze uit elkaar vallen. Een stevige moot zalm kan de vlammen van de barbecue beter hebben. U kunt ook een kleine vis als zeebaars of (zalm)forel in zijn geheel op de barbecue leggen. Blijf de vis dan niet omdraaien maar grill de vissen slechts eenmaal aan iedere zijde zodat er geen schade aan het vel ontstaat waardoor vocht uit de vis loopt. Groente spiesjes grillen op de barbecue is iets wat veel mensen al doen. Het is net zo makkelijk als het bereiden van vlees en vis en gegrilde groenten van de barbecue zijn extra lekker. Kies voor verse groenten die niet te zacht worden.

Wie echt eens iets anders wil proberen dan vlees, vis of groenten kan ook gaan voor flammkuchen. Flammkuchen zijn in de basis een soort hele dunne pizza’s, maar dan zonder tomatensaus. Ze zijn ooit ontstaan als middel om te testen of ovens heet genoeg waren om brood in te kunnen bakken: werden de flammkuchen snel te donker, dan moest de oven nog verder afkoelen. Flammkuchen worden doorgaans bereid in de pizza oven, maar het kan natuurlijk ook op een barbecue. Smeer de bodem in met een mengsel van crème fraîche en zure room en beleg deze volgens met spek en ui.

Vergeet bij een complete barbecue uiteraard niet de salade, sauzen, rauwkost en stokbrood. Kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Probeer dan eens één van de door ons geselecteerde recepten. Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *