Het gehoor: een bijzonder orgaan

Geplaatst op: 1 juli 2017 - Reageren?

Het gehoor is een bijzonder orgaan. Het zet trillingen in de lucht om in geluid. Hoe gaat dat precies? Het gehoor bestaat uit drie onderdelen die er samen voor zorgen dat we geluiden kunnen horen. Het uitwendige oor (de oorschelp), het middenoor en het binnenoor vangen trillingen op en zetten die om naar signalen die de hersenen herkennen als geluid.

Als één van deze onderdelen beschadigd raakt, kan het gehoor als geheel niet meer goed functioneren en daardoor zul je minder kunnen horen of zelfs helemaal niet meer kunnen horen.

Van trilling naar geluid
1. Geluiden zijn trillingen in de lucht. De oorschelpen vangen deze trillingen op en zorgen ervoor dat ze de gehoorgang in gaan. Samen versterken ze ook het geluid richting het trommelvlies. Dit vormt de scheiding tussen het uitwendige oor en het middenoor.
2. Als er een trilling door de gehoorgang wordt gevoerd en bij het trommelvlies komt, gaan drie kleine botjes (de gehoorbeentjes) achter het trommelvlies bewegen waardoor ze het geluid verder versterken.
3. In het binnenoor zit het slakkenhuis. In dit slakkenhuis zit vloeistof dat door het trillen van de gehoorbeentjes in beweging wordt gebracht. Hierdoor gaan ook de haarcellen in het slakkenhuis bewegen om de trillingen vervolgens om te zetten in signalen. Deze signalen worden via de gehoorzenuw doorgegeven aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt.
Het gehoor heeft verschillende functies, zo heb je het nodig om goed te kunnen communiceren met je omgeving, om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer en om het evenwicht te bewaren. Het is dus erg belangrijk om zuinig te zijn op je gehoor.

In Nederland hebben naar schatting 2 miljoen mensen tinnitus. Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij je geluiden hoort zonder dat er geluid aanwezig is. Het kan onder andere ontstaan door een te hoge bloeddruk en infectieziekten. De gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit is het gevolg van ouder worden, maar kan ook gebeuren door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn.

Hoe herken je tinnitus en hoe kun je het voorkomen?
De geluiden die mensen met tinnitus horen lopen erg uiteen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk. Na het uitgaan ervaren veel mensen een piep in hun oren. Dit is een ernstige waarschuwing: een stukje van het gehoor is namelijk al beschadigd. Bij twijfels over je gehoor kun je dit gratis én vakkundig laten onderzoeken door Van den Berg Hoortoestellen. Indien noodzakelijk wordt, samen met jou, een behandelplan opgesteld.

Denk je dat jij of dat je kind problemen heeft met het verwerken van geluiden? Neem dan contact op met een Benaudira hoortrainer. Dat je geluiden kunt horen, wil nog niet zeggen dat je ze ook makkelijk verwerkt in de hersenen. Door middel van een benaudira-hoortraining is dit op te lossen. Kijk op: www.ybocoaching.nl

De tips om tinnitus te voorkomen:
1. Ga veilig om met geluidDraag gehoorbescherming op plaatsen met veel geluid. Bijvoorbeeld tijdens het uitgaan, op het werk of tijdens het motorrijden.
2. Meten = wetenDownload een decibelapp. Is het geluid harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen.
3. Merk gehoorschade op tijd op. Doe ieder jaar de hoortest om te checken hoe het ervoor staat met jouw gehoor.

Comments are closed