‘Kunst in 
uw koffie’

Geplaatst op: 26 mei 2016 - Reageren?


Het gieten van decoratieve ontwerpen in een cappuccino of caffè latte is door barista’s als ware kunst verheven. Met een speciale techniek schenken zij geschuimde melk in de crèmelaag van een espresso. Met schijnbaar simpele bewegingen ontstaan de meest uiteenlopende motieven. De kunst van het creëren van deze zogenaamde latte art krijg je niet zomaar onder de knie. Maar met goede apparatuur, de juiste ingrediënten én veel oefenen kunt u uw visite eens wat anders voorschotelen dan die ‘saaie’ filterkoffie.

Perfect schuim
Het begint met het creëren van het perfecte schuim. Hiervoor heeft u een melkkannetje nodig. Het is slim om de melkkan eerst nog even in de koelkast of vriezer te zetten voor gebruik. Hoe kouder het kannetje, hoe beter het schuim. Daarnaast voorkomt het dat uw melk snel te warm wordt. Om te beginnen giet u genoeg koude melk voor één kopje in het melkkannetje. Gebruik vervolgens een melkopschuimer om de melk te verwarmen. Zorg er wel voor dat de melk niet gaat koken, de perfecte temperatuur ligt tussen de 65 en 68 graden. Wanneer u kleine belletjes ziet verschijnen heeft u een goede kwaliteit melk.

Heerlijke espresso
Een goede cappuccino of caffè latte maakt u natuurlijk met échte espresso. Deze maakt u meteen nadat het schuim klaar is. De lekkerste espresso krijgt u uit een espressoapparaat maar wanneer u deze niet heeft kunt u ook een gewoon koffiezetapparaat gebruiken. Reken dan een of twee schepjes koffie voor een latte, de koffie moet goed sterk zijn. De perfecte espresso is een beetje romig en heeft die onmiskenbare koffiesmaak.

Schenken
Nu begint het echte werk: u gaat de opgeklopte melk schenken. Begin hoog en schenk rustig door. Zorg dat u de straal niet onderbreekt en maak voldoende snelheid. Vergeet bovenal niet: het is een kwestie van oefenen. Begin dus met iets relatief simpels, zoals een hartje. Als u wilt weten hoe u een hartje creëert, gebruik dan de uitleg in het kader.

Wist u dat u met cacaopoeder ook hele leuke dingen kunt doen? U kunt een vorm knippen uit een stuk stevig karton of gebruik de dop van een Pringles-bus. De vorm legt u op het kopje en vervolgens strooi het cacaopoeder op het melkschuim.

cappuccino-1137653_optEen bakje liefde
Stap 1: Houdt de melkkan dicht bij de bovenrand van de mok en giet er een beetje melk in.
Stap 2: Beweeg de kan een paar centimeter omhoog en maak terwijl u dit doet een cirkelbeweging. (let op: beweeg de melkkan, niet de mok)
Stap 3: Houdt de melkkan op dezelfde plek en schud de kan naar voren en naar achter om een cirkel te maken.
Stap 4: Om de onderpunt van het hartje te maken beweegt u -wanneer de melk bijna op is – de kan ineens rechtop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *