Pelletkachel: het gemak van een gaskachel en de sfeer van een open haard

Geplaatst op: 28 juni 2017 - Reageren?

De afgelopen jaren zijn de energiekosten gestegen door oplopende gasprijzen en bezuinigingsmaatregelen van de overheid. De wens om milieuvriendelijk te stoken neemt toe bij de consument. Velen kijken dan ook uit naar alternatieve vormen van verwarmen. Een pelletkachel van de Firma Olijve in Emlichheim biedt in dat geval uitkomst. De brandstof bestaat uit pellets: samengeperste korrels van standaard zaagsel zonder enige toevoegingen.

De pelletkachel wint aan steeds meer populariteit binnen Nederland. Naast de gezellige uitstraling en de comfortabele warmte die het afgeeft, is de pelletkachel zeer eenvoudig in gebruik. Slechts een simpele druk op de knop volstaat om het toestel te activeren. De kachel werkt CO2-neutraal en is tot 50 procent goedkoper in vergelijking met het gebruik van aardgas. In dat percentage is ook de aanschaf van pellets meegenomen. Binnen twee jaar heeft de kachel zichzelf bovendien al terugverdiend.

Een schoorsteen of ingrijpende, bouwkundige aanpassingen aan de woning zijn niet nodig bij de installatie. Pellets zijn bijzonder compact geperst, waardoor ze een hogere energiewaarde hebben dan houtblokken. Vanuit een opslagreservoir worden de pellets middels een gedoseerd patroon gedeponeerd in een vuurkorf. Een rookgasventilator verbrandt de korrels onder hoge druk. De warme lucht die hierdoor ontstaat, wordt via een tweede ventilator verspreidt in de kamer. Het circulerende effect zorgt ervoor dat de volledige ruimte evenredig wordt verwarmd. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, slaat de pelletkachel automatisch af. Dit is een extra vorm van energiereductie. In vergelijking met een houtkachel is de effectiviteit hoger, aangezien deze zijn warmte slechts lineair afgeeft.

Er bestaan mogelijkheden om een pelletkachel aan te sluiten op de CV. Zo wordt niet alleen een enkele kamer, maar een volledige woning verwarmd. Een pelletkachel heeft, zoals aangegeven, een gunstige uitwerking op de stroom- en gasrekening. Dankzij de perfecte dosering en het gebruik van kwaliteitspallets, heeft een kachel op de laagste stand slechts 0,5 kg pellets nodig. Afhankelijk van het woningtype en het isolatie-niveau, verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 1000 kg pellets op jaarbasis. De kosten van de korrels liggen rond de 2,90 per 10 kilo. Het gemiddelde gebruik in de winterperiode is 7 kilo per dag. Pelletkachels zijn in diverse uitvoeringen te verkrijgen en passen bij elk type interieur.

Bovendien is het gebruik bijzonder eenvoudig en kunnen de brandtijden volledig naar eigen wens worden ingesteld. Want dagprogrammering behoort tot de mogelijkheden. Ook kan de kachel met een afstandsbediening worden in- en uitgeschakeld. Het onderhoud is afhankelijk van de hoeveelheid branduren. Gemiddeld is dit minimaal en beperkt het zich tot het wekelijks verwijderden van asrestjes. Wel dient de kachel minimaal een keer per jaar grondig te worden gereinigd. Met een pelletkachel hebt u het gemak van een gaskachel en de sfeer van een open haard. Overtuig uzelf door middel van een bezoek aan onze website of onze showroom!

Firma Olijve | Carl Zeiss str. 3 | 49824 Emlichheim | M. 06 - 4125 3646 | olijve@t-online.dewww.pellethandel.com | www.winterofen.nl | www.pelletkachel.store

Comments are closed